Imagini impresionante cu romanul care se chinuie sa ajunga acasa dupa ce vecinii i-au distrus rampa pentru carucior

Fara pic de intelegere si omenie, si profitand de toleranta autoritatilor, unele asociatii de proprietari le incalca drepturile. Asadar, multe blocuri nu au rampe pentru ca proprietarii se opun.

Va prezentam povestea impresionanta a unui baiat de 20 de ani, din Bucuresti, care nu poate intra in bloc, pentru ca vecinii lui au daramat rampa construita de o asociatie care incearca sa-l ajute pe tanar.

Asa se chinuieste in fiecare zi Ioan Savulescu sa iasa din blocul in care locuieste. Sta, alaturi de alti 3 tineri proveniti din institutiile publice de asistenta sociala, intr-un apartament inchiriat de Asociatia PRO ACT Suport, care-i ajuta sa se integreze in societate.

Aceeasi asociatie a construit din bani proprii si o rampa la intrarea principala in bloc, ca sa-l ajute pe Ioan sa intre in casa. Dar, pana sa se intareasca betonul, cativa locatari au distrus-o.

Ioan Savulescu, persoana cu dizabilitati: “Am stat sus, acolo si ma uitam cum o distrugeau. Prima data am simtit teama pentru ca toti tipau la mine.”

Alina Maria Toader, coordonator comunicare Asociatia PRO ACT SUPORT: “Nu au fost de acord cu ea pe motiv ca nu li s-a cerut acordul. Aici, daca avem o culpa, da, nu am facut niciun demers scris. Am luat acel acord verbal de bun de la administrator.”

Locatarii spun ca au distrus rampa pentru ca nu au fost consultati.
Locatar: “Nu era pusa ca lumea.”

Locatar:: “Daca vrea rampa sa o faca in spate.”

Pana de curand, folosea o rampa pentru pubelele de gunoi, din spatele blocului. In urma cu cateva zile insa, in timp ce incerca sa coboare, a alunecat pe ea, din cauza umezelii si a mizeriei, si a cazut pe spate. De atunci, ii este teama sa se mai apropie de ea.

Legea pe care nu o respecta aproape nimeni spune ca inclusiv cladirile de locuit trebuie adaptate pentru persoanele cu dizabilitati. Iar costurile trebuie suportate de Asociatia de Proprietari sau de primarii, daca proprietarii nu au bani.

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, care ar trebui sa se asigure ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt respectate, ridica si de aceasta data din umeri.

Adrian Toader, pres. ANPIS: “Avem mari probleme cu asociatiile de proprietari, cu primariile fiindca marea majoritate a scarilor de bloc nu sunt prevazute cu asemenea accesorii. Sigur ca este o lupta a noastra cu institutiile, dar mai mult cu mentalitatea”.

In cazul lui Ioan, Asociatia PRO ACT SUPORT a anuntat ca va face plangere impotriva locatarilor la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, politie si primarie.

loading...

Articole similare:

De ce nu trebuie să te îmbraci în negru la un inte... Cu toţii visăm la job-ul ideal, dar foarte puţin ajungem să îl şi avem. Specialiştii cred însă că acest lucru ţine doar de puterea noastră de convinge...
Avocatul clubului Bamboo: “Datele confirmă c... Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, susţine că incendiul care a mistuit clubul Bamboo a fost pus, el argumentând cu faptul că an...
În Rusia, vecinii “au voie” să-ți bată... Parlamentul rus va analiza săptămâna aceasta un proiect de lege, adoptat deja în primă lectură de Dumă, ce va scoate din Codul Penal actele de violenţ...
Călătorești cu avionul? Niciodată să nu te așezi p... Multe persoane se tem să zboare cu avionul şi doar simplul gând că s-ar putea întâmpla o tragedie îi îngrozeşte. Însă, ce e de făcut când nu ai încotr...